Wetsvoorstel pensioenverdeling na scheiding

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een wetsvoorstel ingediend m.b.t. de pensioenverdeling bij scheiding. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat ex-partners na een scheiding eigen aanspraak krijgen op het opgebouwde ouderdomspensioen. Wanneer de wet aangenomen wordt zal die in moeten gaan op 1 januari 2021.

Hoe werkt het nu?

Op dit moment is de verdeling van de pensioenen geregeld via de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps). Hierbij kunnen ex-partners aanspraak maken op het pensioen van de ex dat is opgebouwd tijdens de hele huwelijkse periode. Het pensioen gaat in vanaf het moment dat de ex-partner met pensioen gaat. Dus niet vanaf wanneer jij met pensioen besluit te gaan. Gaat je ex-partner later dan jij met pensioen, dan ontvang je dat deel later. Het nieuwe wetsvoorstel moet dit gaan veranderen.

Wat verandert er?

Het nieuwe wetsvoorstel gaat uit van conversie. De pensioenband tussen de ex-partners wordt hierbij definitief gebroken. Je kunt nog steeds aanspraak maken op het pensioendeel van de ex dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Maar je hoeft niet meer te wachten tot je ex-partner daadwerkelijk met pensioen gaat. Wil je dit niet, dan kun je hier samen bij de scheiding ook andere afspraken over maken.

Of het wetsvoorstel wordt aangenomen en wanneer het precies in zal gaan is op dit moment nog niet duidelijk.

Meer informatie? Neem contact op, je krijgt snel antwoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *