Samengesteld gezin

Duidelijkheid geeft rust

Familieplan

Je hebt opnieuw de liefde gevonden. Het gaat goed met de kinderen en jullie besluiten samen te gaan wonen. Een gezellige patchwork-familie. Maar dit brengt wel de bestaande afspraken over de kinderen in de war. 

Hulp bij het maken van afspraken

Bij een samengesteld gezin heb je, naast je eigen ex-partner, ook nog (in)direct te maken met ex-partners en kinderen van anderen. Die zijn in jouw leven en dat van de kinderen. Hoe houden jullie elkaar op de hoogte, waar zijn de kinderen 1e kerstdag, hoe regelen jullie de vakanties in deze wir-war van nieuwe gezinnen? Redenen genoeg om goede afspraken te maken. Dan ben je het gedoe voor, de situatie zelf is ingewikkeld genoeg. 
Relatiebehoud is noodzakelijk in deze situatie. Een mediator houdt overzicht en zorgt ervoor dat de communicatie helder en constructief blijft. Verder houden jullie zelf de regie, het is immers jullie leven. 

Praat met elkaar en betrek de kinderen

Opnieuw gaan samenwonen is best spannend. Dit geldt zeker ook voor de kinderen. Die hebben hun nieuwe stiefouder niet uitgekozen, maar ze moeten er wel mee leren leven. Snap de ingewikkelde positie van een kind dat ineens samenwoont met een vreemde. Stel je voor dat jij moet samenwonen met een willekeurig persoon, waar je ook nog naar moet luisteren. 
Bespreek (gevoelige) dingen op de momenten dat ze niet spelen. Dus niet naar aanleiding van een conflict, maar als gespreksonderwerp. Neem de tijd om aan elkaar te wennen. Het duurt een paar jaar om een ‘(h)echt’ gezin te vormen. 

Gratis 1e gesprek

Het 1e gesprek is een kennismakingsgesprek waarin het proces wordt uitgelegd. 

Hoe lang duurt het maken van een familieplan

Elke situatie is anders, maar meestal zijn er 1 á 2 gesprekken van 1,5 uur nodig om een plan te maken of aan te passen. Meestal is het ook wenselijk om een gesprek met de kinderen te plannen. 

Extra aandacht voor de kinderen

Kinderen hebben baat bij extra ondersteuning tijdens en na een scheiding, het Zandkastelenprogramma biedt dat. Dit programma kan tijdens de scheiding worden ingezet om kinderen de extra aandacht te geven die zij zo hard nodig hebben. Het is een kort programma dat kinderen helpt een begin te maken met het verwerkingsproces. Het Zandkastelenprogramma biedt ook ondersteuning aan ouders. 

Tips voor stiefouders

Er moet eerst vertrouwen worden opgebouwd, voordat je dingen van een kind kunt vragen.

Realiseer je dat jij de volwassene en dus de verantwoordelijke bent. Kinderen hebben nooit schuld aan spanningen in een samengesteld gezin. Zij hebben niet om deze situatie gevraagd. “Ouders zijn de volwassenen, en dus de verantwoordelijken.”

Gun het tijd.