C.A. Mediation Dordrecht: Kinderen en scheiden | Gratis adviesgesprek | Tel: 0653700553

Hulp bij Scheiden

ook voor de kinderen

Kinderen en scheiden

Kinderen gaan ervan uit dat hun ouders gewoon bij elkaar zijn, zoals het ‘hoort’. Dat jullie gaan scheiden is voor hen moeilijk te begrijpen. Ze kunnen de gevolgen hiervan ook niet overzien. Om hen hierbij te helpen moeten jullie de vertaalslag van partner naar ouder maken. Want kinderen scheiden mee.  En juist nu, ondanks alles dat er speelt, hebben ze hun ouders nodig.

Praat met elkaar

Kinderen ervaren minder problemen met een scheiding als hun ouders goed met elkaar blijven communiceren. Bespreek samen hoe jullie het de kinderen gaan vertellen dat jullie gaan scheiden. Leeftijd speelt hierin een rol maar ook het karakter van jullie kind(eren). Laat ze weten dat ze met jullie kunnen praten over hoe ze zich voelen en dat ze bij jullie terecht kunnen.

Praktische zaken

Naast het emotionele stuk zijn er ook een aantal praktische zaken die jullie moeten regelen. Hoe gaan jullie bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen verdelen? Voor hen moet alles goed geregeld worden. De afspraken die jullie hierover maken komen in het ouderschapsplan. Het ouderschapsplan is verplicht, ook als je niet bent getrouwd. Tijdens het mediationproces maken we een op maat gemaakt ouderschapsplan waar jullie allebei achterstaan.

Extra aandacht voor de kinderen

Kinderen hebben baat bij extra ondersteuning tijdens een scheiding. Het programma De Kinderen scheiden mee is speciaal ontwikkeld voor kinderen van gescheiden ouders. Dit preventieve programma kan tijdens de scheiding worden ingezet om kinderen de aandacht te geven die zij zo hard nodig hebben. Het is een kort programma dat kinderen helpt een begin te maken met het verwerkingsproces. Het programma biedt daarnaast ondersteuning aan ouders.