“Gaat mama zich niet vervelen als wij bij papa zijn?”

Daar zit hij dan, Stijntje 7 jaar oud. Hij komt bij mij op gesprek omdat zijn ouders gaan scheiden. Stijn vraagt zich af wat zijn moeder nou eigenlijk gaat doen als hij er niet is. “Gaat ze zich dan niet vervelen?” Over zijn vader maakt hij zich minder druk, die gaat gewoon werken.

Nou zeg ik, je moeder gaat ook werken, dan heeft ze meer tijd over als jullie weer bij haar zijn. Dat vond hij wel slim van zijn moeder. En als ze thuiskomt, vraagt hij, mist ze ons dan niet heel erg? Ik denk het wel zeg ik. Hij gaat zijn moeder ook missen. “Vergeet ze mij dan niet als ik bij papa ben?”

Weet je, zeg ik. Missen is soms verdrietig maar het betekent ook dat je elkaar heel lief vindt. En als je elkaar heel lief vindt, dan vergeet je elkaar niet. Jouw papa en mama zijn ook bij mij geweest en ik weet zeker dat die jou niet vergeten als je er niet bent. Jullie bellen toch elke dag? Ja zegt hij en dat zijn we nog nooit vergeten. Precies, zeg ik.

Wat gaat ze dan doen na haar werk? Ik moet even schakelen. Geen idee, zeg ik, dat kunnen we haar zo vragen als ze je weer komt halen. Wat denk jij dat ze gaat doen?” Stijn denkt dat ze stomme meisjesdingen gaat doen, eigenlijk wel fijn dat hij dan bij papa is.

Omdat een scheiding een onoverzichtelijke periode is voor alle betrokkenen begeleid ik ook de jongste leden van het gezin. Tijdens de gesprekken mogen ze zeggen en vragen wat ze willen. En als ze niks willen zeggen, is dat ook goed. Dan gaan we een spelletje doen of een boekje lezen. Het is belangrijk kinderen op een passende manier bij de scheiding te betrekken. Zodat ook zij een begin kunnen maken met het verwerkingsproces.

Meer informatie over kinderen en scheiden?

  • Om de privacy te waarborgen zijn namen, leeftijden en details uit ‘verhalen uit de praktijk’ aangepast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *